CF-kártya veszély!!!

Úgy három éve láttam egy kamerát, amiben elhajlott a CF kártyafoglalatban lévő egyik láb. Csipesszel vissza lehetett hajlítani.

Most 2 héten belül 3 olyan gépet láttam, amiben nemhogy elhajlott, de egyszerűen eltűnt egy-egy láb. Ez azért nagyon veszélyes, mert csak befelé tud eltűnni. Ha pedig a gépben elkezd kóvályogni egy 10 mm hosszú, aranyozott érintkező, az bármit kinyírhat, akár kigyulladhat tőle a váz, mert beeshet az akku szigeteletlen vezetékeire is. Ha csak hozzáér, a szikrától odaragad és megsül az akku.

Eddig szerencsém volt, a szerelésnél 10 másodperc illetve 20 perc keresgélés, rázogatás után előbújt a szökevény. Szerencsére  vissza lehet forrasztani. érdekes módon általában a a test szokott letörni – éppen az a láb ugyanis hosszabb mint a többi.
A testből azonban 2 van: az 1-es és az 50-es. Emiatt nem biztos, hogy a tulaj észreveszi….

Ha rossz a kártyád (mechanikailag sérült), soha ne tedd be a gépbe. 

Meggyőződésem, hogy a gagyi külső olvasók teszik tönkre. Csak olyan olvasót lenne szabad megvenni, amelyik hosszan vezeti meg a CF kártyát. A gépben lévő foglalat ilyen, ezért nem hiszem, hogy az lenne a hibás.

Ha észreveszed, hogy hiányzik akár 1 darab is az 50-ből, azonnal vidd szervizbe a gépet, szét kell szedni, meg kell keresni.

Forrasztás: nagyító alatt (nekem legalábbis szükséges), sok folyasztószerrel, csupasz pákaheggyel, másként összeforrazstod a szomszédos lábbal.
Szerintem ha már kiszenvedted a helyéről a panelt, érdemes végigmenni mindegyik láb tövén, mert lehetnek további megpattanat forrasztások is.  

Mellékletben a CF kártya lábkiosztása, illetve a szerelési fotók. Az érintkező alatti végen látszik az a hely, ahonnan levált.

   

CompactFlash CF card pinout

About canonrepair

Ruzsa János. Amatőr fotós, Canon DSLR váz. Amateur photographer. Canon DSLR user.
This entry was posted in Canon camera. Bookmark the permalink.

11 Responses to CF-kártya veszély!!!

  1. Pingback: CANON - MARKUS KEINATH PHOTO HOMEPAGE

  2. Aquaworld says:

    Jogos, ott van hogy female.
    Akkor viszont az 50-es láb, GND.
    Egy visszahajlítást kibír törés nélkül?

    • canonrepair says:

      50%.
      Vagy igen, vagy nem.
      Csak arra vigyázz, hogy kifelé essen.
      Ha nincs benne, működik a CF.
      Ha bekerül a vázba, akkor meg zárlatot okoz, vagy kinyírja a zárat.

  3. Aquaworld says:

    A láb számozás honnan kezdődik?
    Ha belenézek, a bal felső láb hajlott el, ez lenne az egyes? Ilyenkor a gépet úgy tartom, hogy a fedél lefelé nyílik.

  4. Gaspa says:

    Egy régi 8085 ös mikrogéphez szeretnék háttértárolóként CF kártyát használni,a lábkiosztást itt megtaláltam,de hogyan lehet közvetlenül memóriaként használni,
    ebből még nem tudom.Az adatkezelésről szeretnék információt kapni,amilyent a memóriáknál szoktak megadni,melyik kivezetésén milyen jelet kíván.

    Köszönettel Gáspár Attila

    • canonrepair says:

      Szia,

      sajnos ennyire nem értek hozzá. de ha rákeresel a neten, ezt egy szabvány írja le, tehát pl a “CF+card+datatransfer+pinout+adapter” biztosan kihoz valami okosat. az én információim egy http://www.pinout.ru oldalról vannak, szerintem ott is van link.

  5. Kiss M. Sándor says:

    A gyakori meghibásodás oka lehet az, hogy a windows7 oprendszerrel nem tudom, csak kártyaolvasóval betölteni a képeket. Mindenesetre én is elrontottam a kártyaolvasó részét a gépnek, egy tű darabka, ha jól láttam ki is hullott. A CF kártya a kártyaolvasóban most is működik. János, tudsz tanácsot adni, hol tudják a gépemet javítani? Vagy te is vállalnád? Ha igen légyszi magánba küld meg kb. mennyibe fájna!

    • canonrepair says:

      biztosan nincs hozzá driver? nem tudom elhinni.
      egyébként én mindig olvasóban veszem le a képeket (tiszta hülyeség egyébként), de még nem lett baja. írtam mailt.

  6. Hihi80 says:

    Köszi, ez most megnyugtatott, hisz’ nálam a láb ott maradt a cf kártyában:) így csak azt kell kidobnom, nem egy csomó pénzt:)

Opinion, question?