About

Ruzsa János (1965).

Engineer. Amateur photographer. Canon DSLR user.

I started to repair Canon bodies and lenses a few years ago. I’m interested mainly in repairing cases, which can’t be repaired economically by “official” methods, and when there is a need of more than a simple sparepart changing (machining small parts, transformations).
I write on this blog cases from my experience, but You can ask too (in english, german, romanian, hungarian). At first please check Your question with the search box!
I’m waiting for any feedback from Your side!
A few photos shooted by me: www.vermedve.uw.hu

János

Gépészmérnök, amatőr fotós, Canon DSLR gépet használok (jelenleg 70d).
Néhány éve kezdtem vázakat, optikákat javítani. Főként az érdekel, amikor hagyományos (szakszerviz) módszerekkel már gazdaságtalan a javítás, illetve amikor az egyszerű alkatrészcserénél többre van szükség (kisebb alkatrészek esztergálása, átalakítás).
Az ennek során tapasztaltakat szoktam megírni, de kérdezhetsz is, hátha tudok segíteni. Első körben használd a keresőt, hátha már van válasz a kérdésedre.
Minden visszajelzésnek örvendek!
Néhány fotó: www.vermedve.uw.hu

80 Responses to About

 1. zsolt says:

  Kedves János!
  optika hiba kapcsán lenne kérdésem:
  egy canonos tamron 18-200 ld optikám nem rekeszel, hibakódo ad ki, de eddig még legnagyobbon lehetett használni.
  tegnaptól viszont már error99.
  van csere szalagkábelem, ha netán kábelszakadás lenne a gond, de magam nem ugranék neki, ha nem muszáj..
  vajon kihez fordulhatok Bp-Vác viszonylatban, ill. mennyibe kerülhet?
  inkább magánúton,semmint cégek..
  előre is köszönöm!
  üdv
  zsolt

  • canonrepair says:

   Kedves Zsolt,
   más nevében nem tudok nyilatkozni. Én éppenséggel elvállalnám, de csak valamikor szeptember közepétől. Ha addig nem oldódott meg, keressen. Amúgy én is cégként dolgozom, még ha egészen kis, egyemberes cég vagyok is 🙂

 2. Levente says:

  Kedves János!

  Van egy 450D-m amit el szeretnék adni. Van egy olyan apró problémája, hogy az exponáló gombot lenyomva nem mindig exponál. Részletesebben : félig lenyomva fokuszál majd teljesen lenyomva nem csinál semmit vagy max még egyszer igazít a fokuszon majd erősebben nyomva exponál. Nem rendszeres hibajelenség csak alkalmanként fordul elő. Tud ön sestleg hasonló esetekről? Meg lehet ezt valahogy gazdaságosan javítani?
  Tisztelettel:
  Levente

  • canonrepair says:

   persze, hogy tudok hasonló esetekről, elég sokat cseréltem már ki eddig, mindenféle vázban.
   minden gép expógombjénak van egy véges élettartama, függ attól, hogy hányszor nyomják meg, meg persze a megnyomások erősségétől. ki tudom cserélni, pl a jövő héten, és gazdaságosan 🙂
   kérek egy mailt, ha szükséges

 3. Kakci says:

  Kedves János!
  A napokban tervezem 60D vásárlását, szeretnék ajánlatot kérni az átvizsgálásra, tisztításra amennyiben elvállalná. Meddig kell a gépet nélkülözni?
  Esetleg egy-két hasznos tanács, mit nézzek a vásárlásnál? 🙂
  Előre is köszönöm:
  Kakci

  • canonrepair says:

   2-3 nap alatt elkészül – ha előre egyeztettük az időpontot. Ha csak a tüköraknát/CMOS kell tisztítani, az 5000 forintba kerül. Ha a gépet megbontással kell átvizsgálnom, akkor ez felmehet akár 12000 forintra is (emlékeim szerint ez nem hézagolós, hanem állítócsavaros cmos-beállítással készült, ami bonyolítja)

   üdv. János
   tel: hetven-3189318

  • canonrepair says:

   mit kell nézni a vásárlásnál?….
   először is: a tulajdonost. Ha kopás van a vázon, az pl nem baj, ha ütés nyoma (esetleg repedés), akkor az nagyon nem jó.
   Mindenképpen írjon szerződést a vásárlásról, legyen benne, hogy a gépnek nincs rejtett hibája, nem volt megbontva, nem ázott be, nem esett le stb. ha az eladó ezt nem akarja, akkor nem kell tőle megvenni.
   Egy minimális beázás okozhat olyan panelcserét később, ami felér egy gazdasági totálkárral.
   a kártyafoglalatban (CF) ne legyenek eltört/elhajolt lábak (bár most nem is tudom, milyen kártya van a 60d-ben).

 4. Gábor says:

  Kedves János
  Amikor felraktam a gépre a Canon 50 mm-es objektívemet, és az autofókusz beindult, kiesett
  a frontlencsés része.Utána vettem észre, hogy négy”köröm”
  fogja, abból az egyik karmos része törött.
  Próbáltam helyrerakni, de nekem nem sikerült visszaraknom igaz nem is erőltettem nagyon.
  Érdeklődnék, hogy elvállalná-e a javítását ill. kb. milyen összegre lehet számítani.

  Képet a ruzsajanos@autohelp.hu -ra tudtam küldeni.

  Válaszát előre is Köszönettel:
  Gábor

  • canonrepair says:

   Kedves Gábor,
   természetesen elvállalom, hozzávetőleg 4-5000 forintba kerül. Ezért a pénzért tökéletesen meg lesz tisztítva kívül-belül, megragasztva.

   • Gábor says:

    Kedves János!
    Köszönöm a leendő javítást. Az oldalon nem találtam
    postacímet, kérem, hogy e-mail-ben küldje meg nekem.
    Köszönöm:
    Gábor

 5. Emese says:

  Jó napot!

  A segítségét szeretném kérni. Van egy canon 1000D-m, egyszer leejtettem és az a kis üveglap, amin az érzékelőpontok négyzetei is vannak, a felpattanó tükör fölött, 1-2 helyen hajszálvékony kis karcolás vagy repedés látható. Ezt ki lehet-e cserélni? És ha igen mennyibe kerülne? Mert szeretném eladni a gépet, de így kevésbé kelendő szerintem 🙂

  Köszönettel,
  S. Emese

  • canonrepair says:

   Kedves Emese,
   szerintem akkorát nem tud esni egy 1000d, hogy elpattanjon a mattüveg (ami amúgy nem üveg, hanem műanyag), a gép meg egyben maradjon.
   Szóval van arra remény, hogy csak valami szennyeződés legyen. Mindenesetre látnom kellene. Véletlenül van egy bontott 1000d is nálam, úgyhogy ha minden kötél szakad, még cserélni is tudom.
   A tisztítás amúgy sem árt a gépnek. Keressen meg telefonon: hetven 3189318
   üdv. János

 6. Lukács István says:

  Kedves János!
  Sajnos megsérült a Canon 550d-s gépnek az üvege a kkijelző előtt.Szerencsére a kijelző jó.Cserélhető ez az üveg? Mennyibe van egy ilyen csere?
  Előre is köszöm válaszod!

  • canonrepair says:

   rendeld meg az üveget (pontosabban: ablakot) az ebayről. Kicserélhetem neked, célszerű lenne egybekötni egy rendes tisztítással.

 7. scarbantia says:

  Kedves János!

  Nem tudom jó helyen zargatom-e, de lenne pár szereléssel kapcsolatos kérdésem.
  Egy EOS 5D(I)-ben szeretnék pár módosítást végrehajtani. Az LCD-t védő plexit szeretném kiszedni, és a helyére antireflex bevonatú edzett üveget akarok tenni. A kérdésem, hogy mennyire vészes leszedni a gép hátlapját, kivehető-e törés nélkül a plexi, illetve hogy mivel célszerű egy ilyen üveget beragasztani?
  Ha már szétszedem, akkor cserélném az LCD-t is, mert egy rossz szériából való, ami zöldes színezetű, kisebb a fényereje és a kontrasztja is rosszabb, mint a többinek. Ebay-ről lehet kapni, LCD-t, de nem tudom mennyire megbízható, hogy nem kapok-e ugyanolyan rosszat, mint ami most benne van?

  Tudom, az edzett üveg önmagában lehet gyengébb, és elpattanhat, de karcálló, és a bevonatok miatt sokkal jobban látható vele az LCD, mint a plexivel. (Leteszteltem külön, tényleg sok fényt elnyel, egy 12 rétegű méretpontos Giottos üveg, de ha ráragasztom a plexire, akkor ugyanott vagyok.)

  Legutóbbi munkám alatt(szabadtéri portrézás esküvőn) kissé az agyamra ment a dolog, így ha nem túl lehetetlen, akkor mindenképp belevágnék.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Scarbantia

  • canonrepair says:

   Szia,
   az LCD-t védő”plexi” az nem plexi, hanem polikarbonát. Ez azért fontos, mert a plexi törik, mint az üveg, a polikarbonát viszont ütésálló…
   Én nem ajánlanám az üvegre cserélést.
   Akkor már inkább valamelyik újabb, jobb minőségű hátfalhoz való ablakból vágd ki a megfelelőt (pl 40d talán jobb)
   Az ablakot kétoldalú ragasztó tartja, ha belülről is hozzáférsz, akkor az egyiks sarkától kiindulva lassan nyomva elvileg fel tudod választani. Vissza ugyanúgy, kétoldalú ragasztóval. Olyan kell majd egyébként a gumiburkolathoz is.
   Az ebay-es LCD nyilván kiszámíthatalan – sok sikert hozzá 🙂

   János

   • scarbantia says:

    Szia!

    Köszönöm válaszodat. Tudsz ajánlani valami jobb kétoldalú ragasztót, vagy lényegében mindegy milyet használok? Gondolom túl vastag ne legyen. Annyira nem tűnik tartósnak a kétoldalú ragasztószalag, de biztos vannak belőle jobbak. (mondjuk most az üveget a plexin is az tartja) A gumiborítás gyárilag nem valami folyékony gumiragasztóval történik?
    Vagy olyan csak a Nikonoknál van?
    Egyelőre nem sikerült lebeszélni az üvegről, több előnyét látom, mint hátrányát. Tapasztalatom alapján ez az üveg is elég rugalmas, szemmel láthatóan hajlik egy darabig. Nyilván nem lesz olyan erős, mint a plokarbontát, cserébe jól látható az LCD, és nem karcolódik. Majd igyekszem nem odaverni sehová. 🙂
    Ha esetleg bontanál valamikor egy ilyen LCD-t, akkor szólj.

    Scarbantia

   • canonrepair says:

    tudok eladni olyan ragasztót, ami ehhez és a gumiborításhoz való. a kétoldalú ragasztó, amit használok, az autóiparban is megfelelő – ez sem fog lejönni 🙂
    az üveg erre NEM ALKALMAS. de a te dolgod. amúgy ha elpattan, összevágja az arcodat.

 8. Wilfried Hedderich says:

  Hallo János,

  vielen Dank für die Antwort.
  Das ist richtig, ich meine den Positionsgeber von der USM Einheit.
  Soviel ich weiss hängt eine Lichtschranke von der Blende mit dieser Positionsdiode von der Spannung her zusammen.
  Ich vermute das durch den Kabelbruch der Blendeneinheit diese Diode beschädigt wird ???
  Ich habe öfters Objektive, wo die Blendeneinheit getauscht wurde die AF Einheit nicht mehr richtig funktioniert.
  Deshalb war meine Frage ob du da schon Erfahrung gesammelt hast wie man die AF Einheit reparieren kann .

  Gruß

  Wilfried

  • canonrepair says:

   meiner Meinung nach gibt es zwei Fälle:
   – entweder den Blendemodul ist einfach in Kurzschulss, und darum die andere LED-s bekommen auch keine Spannung. In diesem Fall nach Blenedetausch (komplett) wird alles wieder OK.
   – oder beim Kabeltausch der “Meister” hat auch das USM Modul versucht zu “reparieren”, und hat das mehrfache Kontaktplatte verbogen. Das ist ein Absolutpositionssensor (neben den Inkrementalsensor). In diesem Fall entweder kannst du das Plättchen wieder ausglatten und positionieren, oder…. USM-tausch.

   Welche defekte Objektive hast Du im Angebot? Ich habe im Privat ein 5d Mk I, und suche ich nach ein Weitwinkel-objektiv, natürlich billig und reparierbar 🙂

   • Wilfried Hedderich says:

    Hallo,

    ich habe im Moment noch ein Sigma 17-35 F2,8-4 Ex welches defekt ist.

    Gruß

    Wilfried

 9. hallo,
  ich finde die Seite sehr interessant und freue mich dass sich so viele Leute mit den Canon Kameras beschäftigen und schon viel Erfahrung haben.
  Ich habe schon mehrere Canon EF-S 17-85 Objektive mit defektem Flexkabel repariert und festgestellt, das einige Objektiv auch nach einer Reparatur immer noch Probleme mit Af haben.
  Der AF pumpt im Zoombereich und stellt nicht mehr scharf.
  Ich habe gelesen, das die Lichtschranke an der Blende ( Endlage der Blende ) von der Spannung her mit der IR-Diode am Af-Sensor zusammenhängt. Habt Ihr da schon Erfahrung gesammelt oder eine Lösung ?

  Gruß

  Wilfried

  • canonrepair says:

   Hallo Wilfried,
   etwas verstehe ich jetzt nicht: was hat der AF sensor mit eiene IR diode zu tun?!?!
   Als ich weiss, der Blendemodul hat eine Lichtschranke, de möglicherweise mit IR LED funktioniert. Wenn jemand kabel wechselt, hat gute Chance der LED oder der Phototransistor töten – die leute können gar nicht Löten, noch weniger Auslöten etwas.
   Dann die eizige möglichkeit is komplette tausch.
   Bischer war ich immer faul eine kleine Schaltung zu basteln die Lichtschranke auszumessen, jedoch ware sehr nutzvoll – ich hasse, wenn ich nach dem zusammernbau erfahre, dass alles tot ist…

   Grüsse,

   János

  • canonrepair says:

   jetzt habe ich verstanden – Du meinst de Positionssensor im USM motor, nichtwar?

 10. Gacsályi Tamás says:

  Üdvözlöm! Többen önt ajánlották. Van egy 450D gépem,és szeretném kitisztíttatni.A szervizbe nem vinném,sok rosszat hallottam.Budapesten lakom. Előre is köszönöm válaszát! Tamás

  • canonrepair says:

   kedves Tamás,
   nincs azzal a márkaszervizzel semmi baj, egy nagyüzem nyilván másban jó, mint egy egyemberes kis cég. Hívjon föl telefonon, beszéljük meg, mikor adja ide a gépet.
   üdv. János
   hetven 3189318

 11. Szegedi János says:

  Kedves János! Pár napja totálisan elázott a CANON 500D gépem, az objektivekkel (18-55, 75-300) együtt. Látszólag megszáradt minden, de persze se kép se hang. Érdemes foglalkozni a javitással és tud-e esetleg segiteni , vagy kuka? Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Szintén János

  • canonrepair says:

   Kedves János,
   nagyon gyorsan keressen meg telefonon vagy mailben. A gépet azonnal szét kell szedni, vagy az egész vagy az alkatrészei menthetők, de ehhez meg kell tisztítani.
   üdv. János
   hetven 3189318

  • canonrepair says:

   addig is: akkut/elemet ki kell venni belőle. a vaku kondenzátorát sajnos nem lehet – ráadásul abban kb 300 volt van…

 12. szilveszter says:

  Tisztelt János!

  Van egy Sony Cyber-shot DSC-HX1 gépem, ami sajnos meghibásodott. Az objektív mozgás közben kerregő, daráló hangot ad. Leejtve, piszokba rakva nem volt. Tudna segíteni?

  Köszönöm:
  Szilveszter

  • canonrepair says:

   kedves Szilveszter,
   nem sok ilyen típusú gépet szereltem és nem sok jóval tudom biztatni. megnézhetem, ha nincs gyakorlottabb Sony javító, de alkatrészem nyilván nincs. Majd keressen meg telefonon.
   06 hetven 3189318

   János

 13. M.Zoltán says:

  Kedves János,

  igencsak körbejártam a témát és végül hozzád jutottam.. az alábbi 600D-vel kapcsolatos, látszólag aprócska dologról lenne szó: elrepedt az sd-kártya kihajtható fedele. Ez ugye egy zsanéron nyitódó fröccsöntött műanyag, amire a szakszerviz komplett hátlapcserét tudott csak megajánlani 20E Ft-ért vagy még az is lehet, hogy az LCD-t is kicserélnék… Ugyan a fedél még funkcionálisan rendben van (tehát záródik), de csúnya és el is áll kicsit. Van esetleg ötleted, honnan lehetne ilyet beszerezni, esetleg bontott 500-550-600-650d hátlapról, nem működő gépről, stb.?

 14. János says:

  Tisztelt János
  Sok jót halódtam már rólad és a munkádról!! Az a gondom , hogy egy Canon 1000D mattüveget elrontottam és kiszeretném cseréltetni, meg tudod -e csinálni, és mennyiért?
  Eredeti van benne a 7Af pontos és ugyan olyat szeretnék bele!

  Köszönöm válaszodat!

 15. Balázs says:

  Tisztelt János!

  Géptisztítás közben az egyik filcdarabot, amire a tükör széle felcsapódik, sikerült kicsit meglazítanom. Természetesen nem szándékosan. Az a kérdésem, hogy bármilyen pillanatragasztóval visszaragasztható? Milyen ragasztót ajánl?

  Megköszönve válaszát!

  • canonrepair says:

   ha arra a szivacsdarabra gondolsz, hát én inkább kicserélném újra. Még ha szándékosan, akkor is 🙂 Így meg pláne.
   ilyen célra egyébként kétoldalú ragasztót szoktam használni. vannak olyan tömítőanyagok, amik eleve ragasztósak, abból lehet pl faragni.

 16. Kedves János!

  A segítségét szeretném kérni. Van egy Canon EF-S 17-55mm/F2,8 IS USM objektívem, ami sajnos elromlott. Error 01-et írt ki, vagyis valamilyen kommunikációs probléma van az objektív és a váz között. Elvittem a Canon szervizbe, ahol azt mondták, hogy teljes blende csere, de időközben kiderülhet más probléma is (mindezt persze egy brutális összegért). Nem hagytam ott. Akkor találtam rá az Ön oldalára. Miszerint valószínűleg szalagkábel szakadás lehet a probléma. Megrendeltem a kábelt az ebayen, és megkértem apukámat, hogy szedje szét. Szétszedtük, közben kiderült, hogy új blende kell, megrendeltem azt is, kicseréltük, összeraktuk, de a probléma megmaradt, ráadásul valamit nem jól raktunk össze, mert most már más gond is van. 😦
  Tudna nekünk tanácsot adni, vagy esetleg meg tudná nézni az objektívet?
  Előre is nagyon köszönöm!

  • canonrepair says:

   kedves Gabriella,

   hát ami a tanácsot illeti: első körben talán ne egy 150000 forint értékű optikával kezdjék az ismerkedést 🙂
   Komolyra fordítva, természetesen szívesen megnézem, egyébként ez egy nagyon jó optika, megéri vele foglalkozni. Tanácsot azért nem tudok adni, mert igazából csak azt lehet tenni, hogy szétszedem, átnézem minden alkatrészét, nagy valószínűséggel optikailag is elállították a kalibrálását (a lencsetagok egytengelyűségét). legrosszabb esetben marad az, hogy újra meg kell rendelnie hozzá a blendemodult.
   Hívjon föl: hetven háromtizennyolc-kilenc-háromtizennyolc
   János

 17. Mezei Zsolt says:

  Tisztelt Uram !Vettem egy rég nem használt “nem működő ” de két jó objektíves Canon 350D gépet kezdő tükör reflexes gépnek ,tárgy fotózáshoz..A gép évek óta nem üzemelt ! Reméltem csak akksi probléma.Vettem új 850 mAh-s akksit..Töltés után a gépen a kijelző kb 20-30 bekapcsolás közben 2 szer működni kezdett ,majd elsötétül, és a gép teljesen ” néma” .Kiváló blogját olvasva kontakt hibára gyanakszom .Tanácsát kérném abban ,hogy meg merjem bontani a gépet ,mivel 20 éve finom műszerészként dolgoztam , de az elektronikához mérés szinten nem értek ! Köszönettel :Mezei Zsolt

 18. Kzoltang says:

  Analóg géphez készült, digitálison használt Tamron 70-300 mm-es AF objektívem jópár éve rendetlenkedik… ERR99-et generál, ha zárni akarom a rekeszt. Autófókusz működik. Csak egyszerűen rekeszelni nem enged. – Akkor sem csinál semmit, ha megnyomom a gépvázon a rekeszbugrasztó gombot. Másik objektívnél működik.
  – Gyanítom szalagkábelhiba lehet, vagy valami más “elektromos” hiba….
  Ehhez a típúshoz is lehet kapni szalagkábelt, esetleg találni szerelési leírást ?

 19. Buna seara!va rog daca ma puteti ajuta si pe mine cu o problema….am un canon 40d care da err 99.l-am demontat am ajunj la shutter dar…e impecabil shutterul 🙂 ce am observat..e faptul ca in modul livevie face poze normal…si lucreaza numai cu cortina superioara….repet fizic nu se vede nimic defect la el..lucreaza in parametrii….am vazut ca folia flex in care se indroduce mufa shutterului duce in mecanismul shuterului si acolo are niste contacte…din experienta dumneavoastra ce poate fii?shutterul in ciuda faptului ca l-am inspectat atent si totul e perfect sau…sa fie ‘sarit de la punct’ sau nesincronizat shutterul cu contacte de care vorbeam mai sus?multumesc anticipat!si felicitari pt blogul dumneavoastra!il urmarim foarte multi!sa o tineti tot asa!

  • canonrepair says:

   salut, err 99 e cod general, poate fi orice. shutterul poate avea defect fizic, ceea ce s-ar vedea. poate fi defect optocouplerul de capat cursa, sau poate fi dereglata forta de tensionare a arcului. nici asta nu se vede – dar se poate ajusta. unde locuiesti?
   de altfel de cateva zile am un softver de service pentru 40d – calibrare AF, AE, citire coduri eroare, sincronizari flash…
   am si shutter folosit dar bun.
   de unde stiai, ca vorbesc pe romaneste???

 20. Bánfi Csaba says:

  Üdvözlöm !
  Nekem egy Eos 400 D saját vakujával van gond, ami nem nyílik ki. kb.1 éve már ugyanezzel javították. Megköszönöm ha lenne javaslata a javításra.

  • canonrepair says:

   hát azért van legalább 3 ok amiért nem nyílhat: vakuérzékelő kapcsoló, a nyitó mechanika, vagy szorulás. látni kell,meg esetleg szétszedni. hibakódot ad?

 21. Lőrincz Zsóka says:

  Kedves János!
  Végigolvasva a kéréseket, kérdéseket és válaszokat is, bátorságot merítve elszántam magam, hogy én is segítséget kérjek. Canon 5D-m van (M 1), szeretem, de nagyon zavar az, hogy a tükörfelcsapódás óriási zajjal jár. Csendesebb helyen nem is szeretek vele fényképezni. Kaphatnék-e valamilyen használható tippet, hogy mivel lehetne ezt a zajt tompítani vagy – esetleg – teljesen megszüntetni?
  Előre is nagyon köszönöm, hogy időt szán rám.
  Üdvözlettel, Zsóka

  • canonrepair says:

   Kedves Zsóka,
   az tény, hogy az 5d nem finomkodik a tükörrel, de én kimondottan szeretem ahogy a maga komótos módján fölcsapja. Ha ez a zaj zavaró, akkor két dolog lehetséges:
   Lekopott/lezakadt az a csillapító szivacs-csík, amire a fölső helyzetben felfekszik. Ezt tudom pótolni (vagy saját maga is, ha kedvet érez egy kis barkácsoláshoz). A másik lehetőség, ha levált a tükör valamelyik sarka. Egy fogpiszkálóval, gyufaszállal mozgassa meg kicsit magát az üveglapot (alulról). Ha kicsit is mozog a keretkhez képest, akkor EGYÁLTALÁN NE fotózzon tbbet. A camera kft ezt tudomásom szerint garanciában javítja. Volt rá visszahívás, de csak akkor nyúlnak a géphez, ha már leszakadt a tükör…
   A harmadik lehetőség az, hogy magának a normál zajszint is túl sok.
   Ebben az esetben lehet vásárolni olyan burkolatot (olyan, mint egy sátorvászon “ruha”), ami elnyeli a zaj nagy részét. (www.mcgoat.hu)
   Ha bizonytalan, hozza el a gépet, megnézem (Budapesten lakom)

 22. david says:

  plz send me software to change shot count eos canon 40 D 50D 5Dm1 5Dm2, 7D, 60D, 5dm3 1D …

  thanks you very much !!! my mail : wise3yearstupid1hour@gmail.com

 23. Torok Péter says:

  Tisztelt János,

  Van egy régi Sigma 300F4 Apo macro objektívem, ami mikor megvettem még minden rekeszen működött az EOS550D vázamon, aztán már csak néha , aztán kizárólag F4-en, mostanában viszont már úgy sem hajlandó működni, mindig ERR01 vagy ERR99 -es hibakódot dob a váz, pontosan nem emlékszem. Tud ezzel kezdeni valamit?

  Üdv.

  • canonrepair says:

   Kedve sPéter,
   első körben meg tudom nézni, mindenképpen több vázon is. Lehet akár egy elpattant forrasztás vagy kontakthiba.
   Keressen mailben!
   János

 24. Sz.János says:

  Üdvözletem!
  Tulajdonomban van egy viharvert 350D-es. Kisebb-nagyobb hibák (és leejtések ) ellenére egész kellemes képeket készítettem vele. A problémám hogy amikor az 1gb-os cf kártyát akartam kicserélni nagyobbra a benne lévő kártyát úgy kellett kihúzni mert a kidobógomb nem működik. Ezután jött a meglepi mert a másik cf kártyával néhány kattintás után err cf-et írt ki. Eltávolítás után a 13-as tüske benne ragadt az új kártyában… boldogság. Ennek ellenére a gép működik és már nem is írja ez err cf-et. Kérdésem: mennyire vegyem komolyan a láb hiányát, ne is kapcsoljam be mert azonnali javítás szükséges, vagy használhatom amíg rá nem szánom magam a javíttatásra? Most nincs használva, próbálok utánajárni nem-e teszem tönkre ha így fényképezek vele. Érdekelne mennyire nagy munka ennek javítása, esetleg vállalná-e? Válaszát előre is köszönöm.

  • canonrepair says:

   A CF foglalatban 4 hosszabb láb van. 2 db test, 2 db plusz betáp. A középső az egyik betáp (volt…)
   Enélkül működik ugyan a gép, de kérdés, mi van a többivel, mert ha megerőltetted őket, akkor bármikor letörhetnek és beesnek a vázba. Én mindenképpen a szétszedést javasolnám, főként, hogy ennyi idős gépnél már nem árt a csavarokat utánhúzni.
   Írok mailt is.

   • Peti says:

    Üdv!
    Nálam is hasonló probléma lépett fel egy 400D-vel. Valószínűleg egy CF kártya behelyezés során a foglalat első (bal) sorából a13 tüske lefeküdt és letörött. Ahogy fentebb olvashattam az a 2 db plusz betáp egyike. Ha jól értem ez a kártya energiaellátásért felel (?). Azt szeretném tudni, hogy a tüske hiánya milyen problémát hoz magával? Van e valamilyen hatása a gép működésére vonatkozóan. Javítás lehetséges e?
    Köszönöm.

   • canonrepair says:

    egy táp-tüske hiánya szerintem semmit sem okoz, viszont:
    – mindenképpen ellenőrizni kellene az összes állapotát, illetve az egyszerűség kedvéért átforrasztani őket.
    – én pótolnám benne azért azt a tüskét
    – természetesen lehet javítani

 25. Kedves János,

  egy munkatársam ajánlotta Ön, hogy életet tud lehelni a beteg Canon gépekbe. Sajnos az én 5d-m (mark I) bemondta az unalmast, ráadásul egy külföldi út első napján..
  Az a gond, hogy nem exponál. Az autofókusz működik és nincs semmi hibaüzenet. A redőnyzár alján vannak kis fura pöttyök, de működik, ha a szenzortisztítást bekapcsolom. Mindegyik objektívemmel ezt csinálja. Egy nagyon intenzív stúdiófotózás után jött ki a dolog másnap.
  Vajon mi lehet a gond? Köszönöm a segítségét!
  ui: másodszor küldöm eme hozzászólást, mert először nem jelent meg.

 26. adamt says:

  Üdv!
  Van egy 4 hónapos 550D fényképezőgépem, az a problémám, hogy nem kapcsol be az LCD. Egyik pillanatba még néztem a képet, amit csináltam, a következőnél már nem, aztán nyomkodtam, ki-be kapcsoltam, akksi ki-be, de semmi. Eléggé kétségbe vagyok esve. Remélem tud valamit mondani rá.

 27. Róbert says:

  Tiszteletem.
  Megpróbálom rövidre fogni.
  Vettem egy Canon point&shoot kamerát timelapse videó készítése céljából, használtan. Sajnos az alábbi képek fogadtak mikor lehúztam a próbaképeket a gépről:
  http://tinyurl.com/cegjpa5
  http://tinyurl.com/ckafe6o
  Ránézésre ismerős, anno Canon A300-nál volt nekem ilyen sok évvel ezelőtt: a CCD-től érkező szalagkábel rögzítése nem volt 100%-os, és szériahiba lévén Kamera Kft javította ingyen. Bár a jelenség csak hasonló, nem egyezik 1:1-ben. Érdemes ezzel foglalkozni vajon? Vajon mennyibe fájhat a javítása? DSLR-eken kívül tudsz-e / akarsz-e ilyennel foglalkozni?
  Válaszod előre is köszönöm!

 28. zsoltyi says:

  Köszönöm a biztató vállaszt. Szertném tudni, hogy hogyan is foghatnék neki a javitásának és hogy miket kellene bevásároljak és esetleg honnan lehet beszerezni a hibás alkatrészeket.

 29. zsoltyi says:

  Kedves János,
  Van egy Canon 500D és rajta egy 18-55mm IS kitobi. A problémam az hogy a AF-ben nem fokuszál és ha véletlenul elindul a fokusz akkor csak bal fele tudja elforgatni a fokuszt, vissza már nem akrja.
  Szeretnem tudni hogy mivel lehet a baj és, hogy hogyan lehetne megoldani.
  Előre is köszönöm a segitséget.
  Üdvözlettel,
  Zsolt

 30. Karussel says:

  Kedves János,

  megboldogult 300d-m problémája után guglizva találtam a blogra ami igazán érdekes és aktuális nekem.
  Sajnos néhány hete egyszer csak a cf kártya nélkül volt már csak hajlandó elindulni, vele err 05-öt dobott (cf hiba). A slotba benézve mintha két sarkon is hiányzott volna 1-1 pin.
  Azóta megjárt két budapesti szervizet (egyik a Camera Kft), és a diagnózis mindkét helyen azonos. A cf foglalat cseréjével nem sikerült megoldani a problémát, kizárólag vezérlőpanel cserével javítható ami ugye szakszervizben gazdasági totálkár.
  Megörültem mikor láttam a bejegyzések között használt 300d alkatrészeket.
  Mint utolsó lehetőség megkérdezem, tud-e bármiben a segíteni a gépem feltámasztásában?

  Üdvözlettel,
  Károly

  • canonrepair says:

   Kedves Károly,
   ami a meghibásodott CF foglalat teljes cseréjét illeti, nos én BIZTOSAN nem végeznék ilyet. A CF foglalatról mindig ugyanaz a 4 tüske szokott letörni, mert azok hosszabbak a többinél: a két test, a két szélén, illetve a két pozitív betáp (a közepén). Persze, ha valaki nagyon vandál, tud még ezt azt okozni.
   Viszont: szerencsére a 300d CF foglalatban a lábak kis erőltetésre mozgathatók, vagyis a letört csonk kitolható, másik foglalatból betolhato, majd be lehet forrasztani. Hogy miért ne az egészet? Nos, az egész cseréjéhez hőlégfúvós pákával kell dolgozni, ami egy forró levegősugárral olvasztja meg a forrasztóónt. Ettől átmelegszik a panel – másként nem is lehet. A CF kártyával ellenkező oldalon pedig ott van egy IC, ami viszont “láb nélküli”, vagyis a felüleén lévő érintkezők kis óngömbökkel vannak a panelhoz rögzítve. Ha a melegítéstől elengedi magát, akkor annyi.
   Van egyébként egy 300d főpanelom, bár nem tudom, hogy jó vagy sem. Egy próbát tudunk azért tenni.
   Illetve én megnézném (mikroszkóp alatt) azt a cserélt foglalatot, hogy mennyire sikerült a művelet.
   Keress meg emailben.
   üdv. János

 31. Dönci says:

  Hali!

  350D-m van, amiben a -nem túl nyúzós- használat során elkezdett csörögni a belsejében.
  Gondoltam egy közel pormentes környezetben belekukkantok. Egy paneltartó csavar szabadult el benne. Még szerencse, hogy nem lett short circuit….huh.
  Viszont az összerakáskor nagyon lazának láttam a “tripod socket” részt. Alaplemez leszed. Várt rám egy laza csavar és a másik hűlt helye. Szívroham II.
  Elkezdtem tovább boncolgatni a gépet, de nem találtam sehol a kis csavargót. (M2x3mm)

  Kérdés: honnan tudok ilyen kis csavart beszerezni, azaz, van-e neked ilyen a raktárban?
  Szerinted a CameraKft ad nekem ilyet?

  Köszönöm, hogy létrehoztad ezt az oldalt!
  Minden jót!

  • canonrepair says:

   Szerintem egészen biztosan van olyan csavarom.
   Ha nagyon pontosan megírod, milyen kell, akkor elküldöm egy borítékban, vagy gyere el hozzám (Budapest) és válaszd ki te.
   metrikus (fémben lévő menetbe megy bele) bagy olyan “facsavar-szerű”? (Műanyagban van a menete).
   Az átmérője inkább 1,7 mm, nem ?

   • Dönci says:

    Kösz a választ, már előbb írta, csak nem jelent meg azonnal. Gondoltam moderálásnál megakadt, így írok még egyszer.
    Igen ez a csavar fém menetes, metrikus. tolómérővel mérve: M1,6x3mm a feje d3x0,5.
    Azóta egy közeli ismerősömmel beszélve, pont volt neki megfelelő csavarja.
    Köszönöm a lehetőséget. A probléma meg van oldva.
    Tehát mindenki figyeljen ezekre a csavarokra, mert lazulósak lehetnek.
    Minden jót! Jó fényekben gazdag, boldog újévet!

 32. Laci says:

  Kedves János!

  Olyan problémával fordulok önhöz, ami körülbelül két hete jelentkezett nálam! Egy Canon 40D-vel fotózom, és amikor lenyomom az exponáló gombot, megkeresem a fókuszt, megtalálja majd a teljes gomb lenyomása után sajnos nem történik semmi, vagy ha igen, akkor 2-3másodperc múlva, ami ugyebár egy mozgó témánál nem túl előnyös..Megköszönném ha tudna segíteni!

  Üdv: László

 33. Róbert says:

  Kedves János!

  Lelkes olvasója vagyok a blognak, jó olvasni, hogy egy hozzáértő ember milyen “csodákra” képes a beteg masinákkal.
  Sajnos belefutottam egy problémába a 30D vázamon :
  A felső tehát a záridőt állító tárcsa az egyik irányba üresen forog, nem kattog, nem is állítja az értéket. Ez vajon csak a kapcsoló gumiborításának a csúszása, vagy meghalt a kapcsoló?
  Ön Szerint mennyire nagy probléma ez, könnyen orvosolható lehet?
  Illetve a javításban is szeretném igénybe venni a szakértelmét (természetesen nem ingyen várom el ezt) ha lehetséges.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Robi

  • canonrepair says:

   Kedves Robi,

   amennyire ezeket a kapcsolókat ismerem, nincs rajtuk gumiborítás, egy műanyag kereket fogat az ember. A forgógomb egyik oldalára egy fémtárcsa van felerősítve, aminek hullámos a kerülete. Ennek az indexelt mozgását egy rugóval előfeszített golyó adja, meg ezen van a nyomtatott-áramkörszerű kapcsolófelület.
   Valószínűleg ez lazult le, vagy elrágódott a szögletes tengelye, ezért forog el rajta.
   Pontosan ilyenem nincs, viszont van másik váázhoz való.
   Keressen meg emailben, vagy telefonon (70-3189318).
   János

 34. magyar dániel says:

  Tiszteletem!
  Volna nekem 2 gépem egy 400d ami fekete képet készít,és 1 d30.Mindkettőt nézte szerelő.A 400 as azért került oda,mert elgörbült a cf olvasóban a láb.A másik szintén.(Sajnos későn jöttem rá,hogy a kártya olvasóm tré.)A két gép 3 hónapig állt nála,nem hogy megcsinálta volna,nagyobb kárt csinált.A 400d most már fekete képet készít…A másik össze sem lett rakva.Esetleg nem tudná elvállalni a gépeket,vagy vkit ajánlani(a kamera kft-n kívül).Minden megoldás érdekelne.Legalább az egyik javítását illetően.
  Köszönettel:Dániel

  • canonrepair says:

   Kedves Dániel,
   szívesen megnézem a vázakat, de azt tudnia kell, hogy a D30 (gondolom nem elírás, tehát nem 30d) egy eléggé elavult váz, nem biztos, hogy megéri vele foglalkozni – illetve, ha csak össze kell rakni, akkor még csak-csak, bár ha ms szedte szét, nem túl egyszerű művelet, ehhez nincs saját szét-összeszerelési útmutatóm.
   A 400d az esélyesebb, az érdekelne mindenesetre, hogy ha fekete a kép, utána nem áll le a gép hibaüzenettel? Mert ha igen, akkor lehet a zár hibája, az legalább beszerezhető. ha a panelt nyírta ki a CF-kártyafoglalat, vagy az előző mester, akkor rázósabb ügy.
   Írjon mailt közvetlenül a mailcímemre: ruzsa.janos kukac autohelp.hu

Comments are closed.