Hibajelenségek és okok

Gondoltam készítek egy gyűjteményt az olyan hibákról, amelyekről a tünetek alapján a felhasználó is eldöntheti, hogy mi okozhatja – esetleg meg is javíthatja a gépet.

Ezek persze csak lehetséges hibák, és mint tudjuk, a hibák általában a felhasználóknál találékonyabbak.

Ha valakinek van kedve, küldjön hasonlókat (tehát: jelenség, érintett váz/optika, magyarázat, megoldás). Időnként ezeket is átemelném a gyűjteménybe.

Hibajelenség Váz
optika
Magyarázat Megoldás
A keresőben fókuszolás után nem igazán éles a kép (vagy teljesen életlen), az elkészült fotó ugyanakkor rendben van El van állítva a kereső dioptriaállító gombja Vissza kell állítani a dioptriaállítót (a segédvonalak, pöttyök legyenek élesek)
Az expógomb félig való lenyomására nem működik az autofókusz. Az AF-et (autofókuszt) nem feltétlenül az expógombnak kell működtetnie, a vázak egy részénél át lehet tenni pl a * (csillag) gombra. A felhasználói funkcióknál (CF, custom functions) beállítható
A fénymérő nem tökéletes  (alexpó vagy túlexpó)   A vázakhoz több féle mattüveget is lehet vásárolni (pl precíziós fókuszoláshoz valót). A fénymérés a mattüvegre jutó fény alapján történik – ha nem megfelelő típus van beállítva, hamis eredményt kapunt A felhasználói funkcióknál (CF, custom functions) beállítható
Az autofókusz tökéletesen működik, a képek ugyanakkor nem élesek. Manuális fókuszolással sem lehet élesebb képet beállítani. A képen tulajdonképpen sem a közeli, sem a távoli témák nem igazán élesek.   A képstílusoknál be lehet állítani néhány paramétert, pl a képélesítést (sharpening). Ha ez le van véve, a képek általában használhatatlanul lágyak lesznek. Be kell állítani a Picture style–ban a sharpening megfelelő értékét.
A keresőben por, szennyeződés látható – a képeken nincs rajta   Szennyeződés került a mattüvegre – esetleg mögé Levegővel fújjuk le. A mattüvege totthoni körülmények közepette nem tanácsos mosni, pláne szárazon ecsettel leporolni. Ha nem sikerül – szerviz.
A képen szennyeződés látható.   A CMOS (képérzékelő) előtti szűrőre por került. Meg lehet próbálnia  levegős lefújást.
Figyelem! A kereskedelemben kapható “sűrített levegő spray” soha sem levegő, általában cseppfolyós PB-gáz. Egyrészt kifújáskor lehűl, ami vízcseppeket, jégdarabkákat csaphat ki a levegőből.
Amúgy nagyon is robbanásveszélyes. A levegőnek viszont szűrtnek/olajmentesnek kell lennie.
Ha nem sikerül – szerviz.
A képek brillanciája, színtelítettsége, kontrasztja nem az igazi.   A CMOS (képérzékelő) előtti szűrőn fátyolszerű lerakódás van. A szenzort előbb le kell fújni egy megfelelő kézipumpával, esetleg szűrt levegővel, majd nedvesen lemosni.
Ezt célszerű szervizben elvégeztetni, mert ha nem jó a technikád, még foltos is lesz utána.
A gépben valami zörög   Valószínűleg elszabadult egy (vagy több) csavar.
Nem tévesztendő össze a beépített vakuval felszerelt gépeknél a vakut tartó kis lemezkék zörgésével – nyitott vakunál ezeket meg lehet fogni, és akkor egy álpozitív tényező kizárva.
Azonnal ki kell venni az akkut, a gépet nem szabad használni. Szervizbe kell vinni.
Figyelem! Egy idő után lehet, hogy megszűnik a zörgés, mert beragad valahová. Olyat azonban még sohasem láttam, hogy egy csavar visszacsavarodott volna a furatába…
Beázott a gép – édesvízbe esett   A víz napok (órák) alatt végzetes korróziót okoz Ki kell kapcsolni.
Gépet azonnal szét kell szedni.
NEM kell szárítgatni – semmit sem ér.
Ki kell önteni belőle a vizet.
Előbb akkut és óraelemet ki kell venni.
PH00 csavarhúzóval ki kell bontani.
Desztillált, de legalább ioncserélt vízzel ki kell öblíteni.
Szervizbe kell vinni – akkor is, ha még éppen működik.
Minden óra számít
.
Beázott a gép – tengervízbe esett   A tengervíz azonnal (órák alatt) végzetes korróziót okoz Ki kell kapcsolni.
Gépet azonnal szét kell szedni.
NEM kell szárítgatni – semmit sem ér.
Ki kell önteni belőle a vizet.
Előbb akkut és óraelemet ki kell venni.
PH00 csavarhúzóval ki kell bontani.
Desztillált, de legalább ioncserélt, legrosszabb esetben csapvízzel ki kell öblíteni.
Szervizbe kell vinni – akkor is, ha még éppen működik.
Minden perc számít.
Egy adott optika életlennek tűnő képet készít (főként zoom) – korábban esetleg nem volt rá ilyen panasz   az optikát alkotó sok lencsetagot egy tengelybe kell állítani, és ezt vagy már a szervizben/gyárban sem végezték el rendesen (túl lazák a gyári tűrések), vagy idővel (például egy jó nagy ütés következtében…) elállítódtak… csak szerviz tudja beállítani
Az optika tubusai feltűnően lazák, lógnak   Vagy csak kikoptak a vezetőhornyok/csapok, vagy kilatultak az azokat tartó csavarok
vannak optikák, amelyek hajlamosabbak erre, pl 17-85 IS, 18-55 (kitobjektív).
Ezeknél tulajdonképpen nem hiba, inkább tulajdonság
Célszerű nem használni, mivel ha elszabadul egy csavar, minden  belső alkatrészt (pl szalagkábeleket) letarolhat.
Érdemes olyannal ellenőriztetni (külsőleg legalább) aki ismeri az adott típust
       
       

About canonrepair

Ruzsa János. Amatőr fotós, Canon DSLR váz. Amateur photographer. Canon DSLR user.
This entry was posted in General topics. Bookmark the permalink.

10 Responses to Hibajelenségek és okok

 1. Szia János!
  Érdeklődnék, hogy tudnál-e összekalibrálni egy EF 35mm 1.4-es obit az 5D-hez. Egyre több képem életlen és ez már akkor is előjön, ha a 70-200 van a vázon.
  Előre is köszi a választ!

  • canonrepair says:

   Szia,

   a válaszom sajnos nagyon egyszerű: szoftveresen nem. Nagyon gondolkodom továbbra is a szervizszoftveren, de nem tudtam rászánni magam. A camera kft-nél 25000 forint a beállítás, most kérdeztem meg. “Hardveresen” be tudom állítani neked a középső pontot – ettől valószínűleg helyreáll a többi is, mert én pontosaz azt állítom vissza, ami idővel elállítódik: a segédtükör felfekvési pontját. Ha ez megfelel, akkor keress meg.

   János

 2. Pusztafi Attila says:

  Lenne egy problémám CanonEOS 450 D gépet használok. Van hozzá egy Tamron 70/300 as tele. Felrakom a vázra,01 es hiba üzenetet ír ki miszerint az “objektív nem kommunikál a vázzal tísztítsa meg az érintkezőt” megtettem ,tiszta alkoholos törlővel letörölgettem az objektív érintkezőit. a probléáma maradt. Kérdésem a váz hibája,vagy az z objektív hibája? Van rá megoldás vagy cserélni kell az objektívet? Válaszát előre is megköszönve Tisztelettel Pusztafi Attila Nagykanizsáról

 3. Yo-Li says:

  Hello, EOS350D mainbordon (A dc-dc konverter részen) elfüstölt egy JH jelzésű smd alkatrész sot23 tokozású, elvileg tranzisztor vagy fet. Esetleg nem tudjátok a típusát vagy hogy mivel lehet helyettesíteni. Van belőle 3db a mainbordon. Esetleg valakinek bontott panel amiből kitermelhető?

 4. tengerimalac says:

  Régóta élvezettel olvasom a blogot, a hibalistát is jónak tartom, de egy-két betű elírást érdemes lenne javítanod, legfőképpen a kifújást.
  De ha már a hibáknál tartunk, miért látom azt, hogy zoom objektívek nagyon ritkán, de meglehetősen életlennek tűnő képet készítenek?

  • canonrepair says:

   a zoomok néha azért rosszak, mert a sok lencsetagot pl egy tengelybe kell állítani, és ezt vagy már a szervizben/gyárban sem végezték el rendesen (túl lazák a gyári tűrések), vagy idővel (például egy jó nagy ütés következtében…) elállítódtak…

Opinion, question?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s