Zsírozni, vagy nem zsírozni – ez itt a kérdés…

Kitobi javítás:
Van egy IS-es kitobim, ami csereberével jutott hozzám (csak hogy érthető legyen a hozzá fűződő vonzalmam – előbb vettem egy rossz IS-nélkülit, aztán megjavítottam, aztán eladtam, aztán ezt hibásan, aztán megjavítottam).
Aztán odaadtam a lányomnak egy 300d-vel egy marokkói túrára (tevével, Szaharával, ahogy kell). Igazából majdnem biztos voltam benne, hogy vissza sem kapom (megeszi a teve, beleesik a tengerbe, mittudomén) – de nem, az optika visszajött, és kimondottan jók a fotók – mondjuk fényből a Szaharában elég sok van.

Sajnos, homokból is.

Namármost, az a néhány szem homok úgy tud csikorogni a műanyag menetben, hogy az embernek a foga fáj bele. Szétszedtem, de TELJESEN, ennyire pl a kábelcserénél nem is kell kibelezni. Konkrétan a csap alatt mostam ki a tubusokat, forró vízzel, szappannal, körömkefével. A víz legalább nem szöszöl.

Nagyon aranyos, hogy a Canon mindenre gondolt: a legelső tubusnál, amiből az élességállító tag jön ki, van egy műanyag gyűrű, olyan 0,3 mm-es műanyag lapból préselt valami, az a szimmering 🙂 És működik, mert 1 mm-nél nagyobb homokszemcse tényleg nem volt benne!
A kérdés: ti be szoktátok zsírozni a kitobi meneteit, csúszóbetéteit, a tubusok csatornáit? Én nagyon utálom, ha valami kotyog, ezért kapott némi sűrű szilikonzsírt – most olyan mint a svájci óra.

Na jó, majdnem.

De akkor most zsírozzam, vagy ne? (Nem költői kérdés).

About canonrepair

Ruzsa János. Amatőr fotós, Canon DSLR váz. Amateur photographer. Canon DSLR user.
This entry was posted in Canon lens and tagged . Bookmark the permalink.

12 Responses to Zsírozni, vagy nem zsírozni – ez itt a kérdés…

 1. Tamás says:

  Üdv!
  Ugyan nem Canon, de hátha…
  Van egy 18-105-ös Nikon obim, aminek a műanyag bajonett csatlakozóját már másodszor kellett cserélnem. Az utóbbi csere óta a rekesz állító pöcköt (és a hozzácsatlakozó lapos gyűrűt) a rugó nem húzza vissza alapállapotába. Gondoltam, valami kenés kellene valahová, leginkább a lapos gyűrű és a cserélt műanyag bajonett csatlakozó találkozásához. Ha jól gondolom, mit kellene oda kenni?

  • canonrepair says:

   gyárilag szerintem semmit, főként hogy a zsírok egy része párolog, ezért utána lecsapódik ott, ahol nem kellene.
   ha muszáj, akkor én biztosan az univerzális teflonos szilikonzsíromat használnám. de bármit is, a lényeg: mindig a lehető legkevesebbet.

  • Rocco says:

   Kedves Tamás!
   Centire ugyanez a problémám: 18-105 Nikon obi, bajonett 2x letört/cserélve, rugó nem húzza vissza a blendét… Érdeklődnék, hogy sikerült-e megoldani a problémát, és ha igen, milyen módszerrel?

 2. Baggins says:

  Ruzsa János: mivel ez egy moderált MŰSZAKI blog, és csak olyan dolgokat hagyok benne, amelyekkel egyetértek, ebbe a hozzászólásba kénytelen voltam belejavítani.

  Sziasztok.
  Blende lamellákra: puha grafitceuza bél finom csiszolóvásznon porrá csiszolva.

  Hát NEM. A grafitceruza nem csak grafitból áll (lásd pl wikipédia). A Blendelamellák újrakenésére (nem nevezném zsírozásnak) molibdén-diszulfidot lehet hazsnálni, ami egy porszerű, fekete anyag, nagyon jól megtapad a fém felületén. Viszont az újabb optikák blendéje nem fém, hanem műanyag, ezért ott fölösleges.

  A blende lamellákat először le kell mosni tiszta benzinben, és megszárítani. Utána finom ecsettel a grafitporral beecsetelni.
  Ezután mehetnek a helyükre. Fókusz, vagy zoom gyűrűk mozgásának csillapítására fehér teflonzsírt, vagy opálosan átlátszó szilikonzsírt lehet használni.

  Ezek a fogalmak, hogy “fehér teflonzsír”, meg “szilikonzsír” azért kicsit általánosak. kismillió típusuk létezik, a teflonzsír pl lehet valamilyen szilikonzsírba kevert teflonpor – de baromira nem mindegy az összetétel meg a viszkozitás.

  Ajánlják a fehér lítiumosmzsírt is, ilyet kerékpár alkatrész boltban lehet beszerezni. Ez a legolcsóbb megoldás. Nekem szerencsére van szilikon és teflon zsírom is. Amúgy a régi optikákban közönséges vazelin van. Már szedtem szét párat kitisztítani, mindben ez volt gyárilag. Hátrányuk, hogy elég hamar kisszáradnak.
  Ezzel a fáradsággal éppenséggel disznózsírral is bekenhetnéd. A lítiumos csapágyzsírt azt csapágyakra találták ki. Az orosz optikák valóban valami hasonló büdös izét tartalmaznak, de nem hiszem, hogy ez lenne a követendő megoldás.
  A “közönséges vazelin” megintcsak nagyon általános. Az, ha megnézed, a patikai változatban egy szénhidrogénkeverék. Teljesen kiszámíthatatlan a viszkozitása a különböző hőmérséklet-tartományokban. Szóval persze, jobb, mint a semmi – de semmi több.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Ceruza
  A ceruzabél elkészítésekor gondosan felaprítják a grafitot úgy, hogy kristályos szerkezete lehetőleg ép maradjon, mert ettől függ a ceruzavonalak egyenletessége és fedőképessége. A kívánt keménység eléréséhez tisztított finom agyaggal keverik össze. Az elegy gyúrhatóságának fokozására vizet is adnak hozzá, majd dagasztógépbe teszik, azután hengerszékeken és sajtolókon vezetik keresztül. 1000-1200 fokos szárítógépben megszárítják. A száraz ceruzabeleket légritkított térben viaszkeverékkel és zsiradékkal itatják át.”

 3. András says:

  Szia!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra, tele van igen hasznos és érdekes leírásokkal. Én ugyan nem objektív- és vázjavítással foglalkozom, de már javítottam pár objektívet. Van két Carl Zeiss M42-es üvegem, egy Flektogon 35/2.4 és egy Sonnar 135/3.5. Ezekben a blendék szorultak és nem csukódtak össze, így kitisztítottam mindkét objektívet és a probléma elmúlt. Viszont a lencsékre egy újrazsírozás ráférne, ebben kérném a tanácsodat, hogy mit javasolnál ezekhez a 30 éves fémobjektívekhez. Ha lenne valami jó ötleted, ismét szétszedném őket és újrazsíroznám, mert főleg hideg időben már nagyon nehézkes a fókuszálás.

  Esetleg ha a blendelamellák idóvel újbóli összeragadása ellen is tudnál valamit javasolni, azt is örömmel fogadnám!

  Üdv,
  András

  • canonrepair says:

   szia,
   köszönöm a méltatást.
   Sajnos a zsírzásra nincs ötletem, mondanám, hogy szilikonzsír, de éppen a napokban olvastam, hogy az valamiért nem jó. az ebayen van valami erre való zsír aranyárban, keress rá. vagy mégiscsak szilikon. a blendékre biztosan kell bármi is? ha más nem , hát molibdén-diszulfid ráecsetelve.

 4. Kori says:

  Üdv,
  engem is érdekelne ez a zsír, hol lehet venni? Egész pontosan egy ilyen objektív miatt találtam ide, egy kicsit szorul a zoom, kimondottan nem svájci óra, pedig jó lenne ha majdnem az lenne. 🙂
  Egyébként nagyon tetszik a blog, le a kalappal a tudása előtt!
  üdv
  K

  • canonrepair says:

   Ha a csillapító zsír kell, akkor a http://www.nyelubricants.com/products/damping.shtml honlapján nézz szét.
   A “rendes” zsír pl ez: SILIFAT M-T ( teflonos szilikonzsír ) amit itt találsz meg: http://www.bondex.hu/index2.html.
   Én még csak a Volvo-sat használom, de már fogytán. Olyan meg a Volvo szervizekben biztosan beszerezhető, de nagyon drága (3-4000 forint egy kis tégely)

   • Kori says:

    Köszönöm, holnap veszek is, aztán a hétvégén megpróbálom… itt lenne is egy másik kérdésem. Ebben nincs homok, nincs vele különösebb gond, csak nem elég finom a mozgása. Csak a zoomgyűrűnél van ez, a fókusz szépen mozog – bár gondolom ha az ember szétkapja, érdemes arra is rákenni. Nagyon szét kell bontani?

 5. Bery says:

  legyél szives ird le pontosan melyik zsirt használtad.
  én sajnos jártam ugy zsirral hogy a nagyon melegbe odafolyt ahová nem kellet volna ezért én csak minimálisan zsirozom be

  • canonrepair says:

   Van egy teflonos szilikonzsírom, amit a Volvokban használnak műanyag/fém találkozásnál. Hát azt.
   Illetve, a tubus hosszanti vezetékeinél (amit a zoomolásnál mozgatsz) ott egy csillapító-zsírt, amit kimondottan a nagyobb (és hőmérséklet-változással stabil) viszkozitása miatt használnak (NYE márkájú)

Opinion, question?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s