Kérdések – ide írjatok, ha nincs kategória

Kérdés:

Kedves János!
 
Van egy EOS 400D masinám, és csak szép fekete képeket készít pár napja. szét nem szedtem.
Mi lehet szerinted a baja, és kb mennyiben fáj az orvoslás?
 
Köszi! Gábor
Kedves Gábor,
 
ez így azért túl általános…
 
MINDIG fekete képeket készít?!?!?
Normál fénynél meg belső vakunál is?
 
Volna egy tesztlehetőség:
vedd ki az optikát, tedd a gépet M módra, azon belül 2 másodpercre, aztán nézzél bele a tüköraknába és exponálj.
a tükörnek föl kell csapódnia, majd látnod kell a zöldes fényben játszó képérzékelőt, utána a tükör visszaesik
Utána egy ujjaddal finoman emeld meg a tükröt, majd exponálj. Ekkor előbb látod a redőnyt, majd redőny nyit, utána látszik a képérzékelő, aztán redőny zár.

Egy lehetőség az lenne, hogy leszakadt az egyik redőny, mert azt az elektronika valóban nem érzékelné. Ilyennel még nem találkoztam, de hát ki tudja.
A másik az, hogy pl a tükör tengelye törött el, azt sem érzékeli az elektronika. Ilyet már láttam, akkor viszont valami elmosódott fényfoltok mégiscsak lennének.
 
Ha megvagy, írd meg, mi történt.
 
János

Advertisements

About canonrepair

Ruzsa János. Amatőr fotós, Canon DSLR váz. Amateur photographer. Canon DSLR user.
This entry was posted in General topics. Bookmark the permalink.

23 Responses to Kérdések – ide írjatok, ha nincs kategória

 1. Köszöntelek János!
  Nos, az én problémám továbbra is az 5D kalibrálásáról szól. 1/1000-nél gyorsabb záridő használatakor brutálisan alexpós képet kapok, de erről már beszéltünk…
  Mit takar a kalibrálás és konkrétan mire terjed ki? Tulajdonképpen újrahúzod a gépet?

  • canonrepair says:

   Szia,

   a kalibrálás során a gyors záridőknél megnézik a gép reakcióját adott körülmények között. Ha nem megfelelő, akkor elállítják a második redőny nyitási időpontját, korábbra vagy későbbra. Így tudom legalábbis.
   Sajnos nem tudom elvégezni, nincs szervizprogramom.

 2. smick says:

  Kedves János!

  Van egy Sigma 24-135mm F2.8-4.5 Aspherical IF for Canon objektívem. Szemmel láthatóan el van szakadva benne a szalagkábel!

  Azt olvastam, hogy bizonyos esetekben elég csak a kábelt kicserélni és nem kell a blendét is cserélni (ha csak az nem sérült)!

  A kérdésem arra irányulna, hogy érdemes-e javítani? Ha igen, milyen költséggel járna ez?
  Ön megtudná csinálni? Ha igen, milyen árban!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • canonrepair says:

   kedves Miklós,
   az a kérdés, mennyit ér most jelenleg használtan egy ilyen optika. Nézzen utána.
   Én megnézem, van-e egyáltalán ilyen kábel.
   Amúgy természetesen érdemes javíttatni, még ha annyiba kerülne (bár kétlem) a javítás, mint a használt – minthogy javítás után ez biztosan jó lesz,
   a másik meg nem…
   A blendét vagy kell cserélni, vagy nem, de általában nem, csak ugyesen kell forrasztani.
   Írjon mail az adatokkal a címemre.

   János

 3. Éva Ádám says:

  Kedves János!
  A tanácsát szeretném kérni vásárlással kapcsolatban. Amatőr fotós vagyok, vagy még annál is kevesebb. Több digitális gépet használtam már, valamint Nikon F75 tükörreflexes gépet. Most fontolom, hogy megismerkedjek a DSLR gépekkel. Konkrétan használt vázat szeretnék vásárolni, mert újba nem fektetnék sok pénzt. Rövidre fogva. Ha Canon váz közül kellene az első DSLR-t kiválasztani, ami nem okozna csalódást és fokozatosan az odjektív arzenált is tudnám fejleszteni idővel, akkor melyik lenne egy jó választás? 10d, 30d és 40d, ami elsősorban érdekel, mert ezek időtálló anyagból vannak elvileg. Úgy gondolkozok, hogy egy jól bejáratott váz már megbízható, ha pedig elromlik valami, akkor nem fogja az ember a fejét.
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel, É.Ádám

  • canonrepair says:

   Kedves Ádám,

   a felsorolt három gép elég távol helyezkedik el árban/minőségben. A 10d valaha félprofi gép volt, nagyon jó mechanikai konstrukció (szerintem a háromból a legjobb), csak persze, kicsi a kihasználható érzékenysége, kicsi a felbontása (ez speciel nem akkora ban) és lassú a képfeldolgozása.
   Ha meg tudja venni jó állapotban úgy 40000 forintért, akkor nem lesz vele gondja – de figyelem, NEM tudja fogadni az EF-S optikákat, sőt, még a kb 10 ezerért megvehető kitoptikát i csak akkor, ha az optikát átalakítja.
   a 30d nagyon strapabíró. a 40d egyértelműen a legjobb, itt viszont számolnia kell egy esetleges zárszerkezet-hibával (2000 és 150000 expó között valahol – mégpedig bármikor. ha már volt zárcserén a gép, akkor elvileg 80000 – 100000 expót elmegy – persze ilyenkor a mechanika többi részében lesz sok kilométer.
   a másik rém a tükör törése, ez, eddigi tapasztalataim szerint 85000 és 135000 között be tud következni. mindkét javítás legalább 30-35000 forint.
   szóval ezt bele kell kalkulálnia.

   vagyis, ha nagyon kevés a pénze, akkor 10d plusz kitobi átalakítva (ebben tudok segíteni), plusz 50 mm F1,8 újonnan , garanciával 29000 (edigital). ez utóbbit hülyeség használtan venni 20000-ért. nagyon szép fotókat lehet készíteni, és akkor mindez ugye kb 80000 forint volt.

   a 30d nagyon szerethető, nekem is volt olyanom.

   a 40d-t valahogy nem tudtam megszeretni, bár javítottam is, meg volt is ilyenem. olyan nagyon fémesen, csattogósan működik, de baromi jó egyébként. csak hát, kb 90000 forint… és akkor még nincs optika. az 50mm itt is kötelező, a kitobi ehhez már elég gyenge, sajnos a cropos (tehát a 24×36-os filmnél kisebb képméretű) gépekhez egyetlen jó optika létezik, az pedig a 17-55 F,28 mindezu kb 170000 használtan….

   hát sok sikert.

   János

   • Éva Ádám says:

    Kedves János!

    Így megkésve szeretném megköszönni alapos és mindenképpen hasznos válaszát! Valóban nagy befektetés egy jó felszerelés és úgy látom, hogy sok járulékos költséggel jár, ezért kicsit elhalasztom a vásárlást:)

    Üdvözlettel,
    É. Ádám

 4. Peti says:

  Kedves János!

  Éppen a 40d-met alakítom át asztro/infrafotós géppé, vagyis az érzékelő előli szűrőket távolítom el. Minden simán ment, IR szűrő kijött, viszont nem tudom, hogy mit csináljak az aluláteresztő szűrővel, amire a piezo csatlakozik. Megpróbáljam lefeszegetni a szűrőről, vagy gondoltam arra is, hogy vissza se rakom, csak attól félek, hogy akkor hibaüzenet lesz a vége. Első dolgom ugyis az lesz, hogy kikapcsolom a portalanítást, szóval ha egy szabadon hagyott luk egyéb helyzetben nem okoz hibát, akkor ezt csinálom. Nagyjából ezt a két lehetőséget látom, kérlek segíts, hogy melyiket válasszam, illetve szívesen hallanék további lehetőségekről is 😀

  Köszi:
  Peti

  • canonrepair says:

   Az a piezo gyakorlatilag olyan, mint egy kondi, amíg be nem kapcsolja, nem hiszem hogy észreveszi, ha le van húzva. Ha esetleg van rajta egy párhuzamos ellenállás is, akkor észrevenné, ezt ki tudod mérni. Ha a multiméterrel ellenállásértéket is mérsz a piezon, akkor egy ellenállással helyettesítve már nem veszi észre. Szóval szerintem csak le kell húzni a csatlakozót.

 5. Varga Zsolt says:

  Kedves János!

  Öröm olvasni az oldalt, végre valaki aki megosztja a tudását!

  Kérdsem lenne, hátha.

  Van egy 70-200/2.8 L as IS nélküli obi. Régi fajta, UJ1005 -ös.
  Frontlencse alatti lencséken apró pici pontszerű képletek találhatók, emiatt ellenfényben, igen lágy a kép.
  Canon hivatalos szerviz: egész belső lencserendszert cserélni kell mert ez egy ragasztott lencsetag, viszont régi és csak egybe cserélik az egész belét, 70 000 Ft-ért. Ez volt 3 éve.
  Szerintem nincs ott ragasztott lencse, hanem ez valami kosz, vagy gomba féle lehet.
  Gondoltam szétszedem. Ha fókuszgyűrűről gumi leszed a felső (front l. felfelé) 3 furatnál levő csavarok tartják az egész frontrészt?
  És ezek oldásával ez a rész leemelhető, és tisztítható az alatta levő lencsetag?

  Köszi
  Zsolt

  • canonrepair says:

   Szerintem is valószínűleg ragasztott, de attól még a belső felülete lehet koszos.
   Ennek az optikának sokat már nem árthatsz (mert ennyiért nyilván nem fogod megjavíttatni), vedd ki nyugodtan a frontlencsét, de előbb jelöld be, melyik csavar hol volt, illetve ezek általában oválfuratban vannak, azzal állítják be axiálisan, azt is jelöld be.
   Nézd meg, hogy esetlg ha a szűrőmenet alatti gyűrűt kiemeled (van ami ragasztott, van, aminek a palástja menetes), hátha az alatt van a 3 rögítőcsavar, külön a lencséhez.
   Ha menetes, akkor vágj gumilapból egy gyűrűt (autóbelső), majd keress egy beleilleszkedő befőttesüveget, aztán tedd rá agumilapot és ezt nyomva-csavarva hajtsd ki azt a fedőlemezt.
   Ha a két lencsetag között van a szmötyi, akkor nem tudom mit lehet tenni.

   • Varga Zsolt says:

    Köszi a választ.

    Nincs értelme levenni az egész elejét? Nekem ez könnyebbnek tűnik (3 csavar), mint a frontlencsét gumival gyötörni.

    Ja és irtad korábban, hogy a belső lencséket vegyszeresen kéne tisztítani, mijen vegyszer mehet rá? pl. alkohol, és mikroszálas törlőkendő?

    Köszi

    Zs

  • canonrepair says:

   bár, lehet, hogy ér ennyit a javítása. mennyit ér ha működőképes?

   • Varga Zsolt says:

    170 ért vettem. most olyan 230-250 közt van egy újszerű, használtpiaci ára.

    Canon hungari ára viszont biztos emelkedett, mert ez a 70 ezer az 3 éve volt.

 6. Emi says:

  Volna egy kerdesem (Canon 350 D ) a napokban veten hasznaltan az volna a kerdesem hogy hol talalhatok drivert hoza win 7 64 bit op ra mert akarmeljik szoftot probalom nemakarja elismerni a szamitogep esetleg valamejik regebi szoftal probaljam.

  • canonrepair says:

   Pár napja láttam ugyanezt a kérdést az index fórumon, úgy tudom, nincs megoldás. Pontosabban, ott ajánlotta valaki, hogy van valamilyen lehetőség a WIN7 alatt a programok XP módban való futtatására.
   Ha ez sem működik, akkor marad a kártyaolvasó.

  • szule says:

   Nekem 20D-vel volt hasonló gondom. A megoldás a következő: A menüben van egy ‘Communication’ nevű pont. Két féle opciót kínál fel: Normal, és PTP. A default szerinti Normal-ról át kell állítani PTP-re, és a probléma megoldódik. Vagyis a Windows 7 felismeri a kamerában lévő memóriakártyát, és a My Computerben EOS 20D-ként jelenik meg.
   Talán a 350D-n is van ilyen opció.

 7. Petrány Máté says:

  Sziasztok!

  A 17-85öm nem képes kommunikálni a 40d-vel, más lencsével jó, rövid búvárkodás után rájöttem, valószínűleg a lencsében lévő kábelt kell majd cserélni. Mennyibe kerül az ilyesmi?

  • Peti says:

   Hali!

   Nekem is ugyanez a problémám, error 01, azt írja, hogy tisztítsam meg a csatlakozót. Nem tudom Neked hogy jelentkezik a probléma, nekem néha teljesen “tünetmentes”, néha csak nagylátószögnél jelentkezik a probléma, de képet mindig készít, és csak utána írja ki a hibát… najó néha már bekapcsoláskor is, szóval teljesen kiszámíthatatlan. Az viszont biztos, hogy a blende szórakozik, mert össze-vissza ugrál, szóval nem tudom, hogy a kábelt elég-e cserélni, vagy komolyabb-e a probléma?? Ha elég, akkor szerintem rendelek kábelt, aztán kicserélem, itt az oldalon van róla instrukció.

   Köszönjük szépen a segítséget!

   • canonrepair says:

    Azt hogy PONTOSAN mi a baja, biztos hogy csak megbontás után fogod megtudni. De ha elsősorban az egyik fókuszvégállásban jelentkezik, akkor azért elég esélyes az a kábel, mert akkor törik meg.

  • Peti says:

   Írtam a Camera Kft-nek, és azt válaszolták, hogy ha valóban elszakadt a kábel, akkor kicserélik komplett a blendét is, ez kerül 25000 ft-ba. Amúgy ingyen átvizsgálják, hogy pontos hibaokot tudjanak mondani.

   • canonrepair says:

    a Camera azért cserél komplett blendét, mert gyári technológia szerint nem lehet csak kábelt rendelni. Kicsit luxus, de persze ez a biztos megoldás. Egy kábel amúgy kb 1500-2500 ft lehet, de nem egyszerű a cseréje, meg természetesen a ki/beforrasztásnál tönkremehet a blende is.
    Bár nekem még nem ment tönkre. Jó páka kell hozzá, meg egy kis gyakorlat.

 8. Sam8888 says:

  Csak egy ötlet, ha esetleg nem szeretnél kézzel a tükörhöz érni: Állítsd be a tükörfelcsapást, így első kattra a tükör felcsapódik, itt látszódik a redőny, másodikra nyit a redőny is. Persze 2mp-es záridő így is kelleni fog. 🙂

Opinion, question?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s